srijeda, 20. studenoga 2013.

Juha od 52 režnja češnjaka za SVE - 52 Garlic Soup for All

Zaboravite  tablete za prehladu, temperaturu , gripu i ostale napasti, uključujući i kardiovaskularne probleme, te infekcije mokraćnih puteva , te općenito slabo stanje organizma uslijed pada imuniteta ili napada virusa i bakterija. Zima kuca na vrata i dobro je znati jedan ovakav stari, prirodan, i uvijek valjajući recept.


RECEPT :Češnjakova super juha

Modificirani recept
[cca za 4 osobe - 4 tanjura juhe !]

-sastojci :

26 režnja češnjaka ( neoljuštenog!! )
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice  maslaca 
1/2 žličice crvene paprike mljevene (chilli)
1/2 šalice svježeg đumbira
2  i 1 /4 šalice narezanog luka ( sitno)
1 i  1/2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
26 češnja češnjaka ( ovih 26 oguljenih !!) 
1/2 šalice kokosovog mlijeka ( može i sojino, pirovo, rižino, ili obično mlijeko)
3  i 1/2 šalice povrtnog ( ili mesnog ) temeljca - ili neke juhe šta se nađe 
4 kriške limuna

Zagrijte pećnicu na 150 C . Postavite 26 češnja češnjaka (neoguljenih) u malu staklenu posudu za  pečenje . Dodajte 2 žlice maslinovog ulja i pospite  morskom solju , te prodrmajte da se sve izmiješa . Pokrijte posudu za pečenje čvrsto s folijom i pecite dok češnjak ne poprimi zlatno smeđu boji  i omekani , oko 45 minuta . OHLADITI! .
Stisnite češnjak između prstiju kako bi se oslobodio češnja . 

Rastopite maslac u velikoj tavi  . Dodajte luk, timijan , đumbir i crvenu papriku u prahu i dinstajte  dok luk ne postane proziran (cca 5 min) .
 Dodaj pečeni češnjak i 26 sirovih  češnjaka i kuhaj ih cca 3 minute .
 Dodaj povrtnu juhu (temeljac) , pokrij i pirjaj sve dok češnjak ne postane mekan (oko 20 min).
 Štapnim mixerom usitniti juhu  dok ne postane glatka . Vratite juhu na vatru , dodajte mlijeko i zavrijte! Začinite  morskom solju i paprom po želji .

Iscijediti sok od 1 kriške limuna u svaku zdjelu prije posluživanja .

Može se pripremiti jedan dan unaprijed . Pokrijte i stavite u hladnjak . Podgrijte  na srednje jakoj vatri , povremeno miješajući .

*** Recept se može prilagoditi po vlastitom ukusu i prehrambenim navikama (npr. vegani i vegeterijanci), te se može izbaciti mlijeko i temeljac dobiven prokuhavanjem kostiju. Poanta je uzeti 52 režnja češnjaka, polovinu peći, te kasnije kuhati sa ostatkom svježih režnjeva. Također đumbir, kajen (crvena paprika) i limun jačaju obrambeni mehanizan u suradnji sa alicinom, aktivnom komponentom češnjaka.

Dobar tek i ostanite zdravi  :)
Hagen


ENGLISH - Modified Garlic Soup Recipe

Serves 4
26 garlic cloves (unpeeled)
2 tablespoons olive oil
2 tablespoons (1/4 stick) organic butter (grass fed)
1/2 teaspoon cayenne powder
1/2 cup fresh ginger
2 1/4 cups sliced onions
1 1/2 teaspoons chopped fresh thyme
26 garlic cloves, peeled
1/2 cup coconut milk 
3 1/2 cups organic vegetable broth
4 lemon wedges
Preheat oven to 350F. Place 26 garlic cloves in small glass baking dish. Add 2 tablespoons olive oil and sprinkle with sea salt and toss to coat. Cover baking dish tightly with foil and bake until garlic is golden brown and tender, about 45 minutes. Cool. Squeeze garlic between fingertips to release cloves. Transfer cloves to small bowl.
Melt butter in heavy large saucepan over medium-high heat. Add onions, thyme, ginger and cayenne powder and cook until onions are translucent, about 6 minutes. Add roasted garlic and 26 raw garlic cloves and cook 3 minutes. Add vegetable broth; cover and simmer until garlic is very tender, about 20 minutes. Working in batches, puree soup in blender until smooth. Return soup to saucepan; add coconut milk and bring to simmer. Season with sea salt and pepper for flavor.
Squeeze juice of 1 lemon wedge into each bowl and serve.
Can be prepared 1 day ahead. Cover and refrigerate. Rewarm over medium heat, stirring occasionally.

Nema komentara:

Objavi komentar